otrok ima preveč kilogramov


Otroška debelost je resno zdravstveno stanje, o kateri se v Sloveniji govori zelo malo. Otroci in starši so večinoma prepuščeni samemu sebi, zdravstvo pa se s tem problemom ne ukvarja, saj niso bolni.

In kdaj imajo otroci preveč kg? Preprosto takrat, ko so nad normalno težo glede na svojo starost in višino in ne takrat, ko imajo 20 kg ali več od sovrstnikov.

Otroška in mladostniška debelost je še posebej moteča, ker odvečni kilogrami pogosto pripeljejo otroke do zdravstvenih težav, ki so nekoč veljale za težave odraslih – diabetes, visok krvni tlak in visok holesterol. Mnogi debeli otroci postanejo debeli odrasli, še posebej, če sta eden ali oba starša debela. Otroška debelost lahko povzroči tudi slabo samopodobo in depresijo.

Zakaj bi vas to moralo skrbeli?
Če ima vaš otrok dodatne kilograme, to lahko poveča možnosti, da bo imel vaš otrok zdravstvene težave zdaj ali pozneje v življenju.

Kratkoročno ima lahko na primer težave z dihanjem ali bolečine v sklepih, zaradi česar je težko slediti prijateljem pri urah športa in na igrišču. Nekateri otroci lahko razvijejo zdravstvene težave, kot so diabetes tipa 2, visok krvni tlak in povišan holesterol. Nekateri otroci lahko občutijo tudi draženje, ustrahovanje, depresijo ali nizko samopodobo. Ne morejo se vključite v športne dejavnosti in tako so ob zdravo družbo v najpomembnejšem obdobju.

Otroci s prekomerno telesno težo so v večji nevarnosti, da vstopijo v odraslost s preveliko težo. Možnosti za razvoj zdravstvenih težav, kot so bolezni srca in nekatere vrste raka so večje pri odraslih s preveliko težo.

Kako lahko otroku pomagam razviti zdrave navade?

Prav vi igrate res pomembno vlogo pri pomoči otroku pri oblikovanju zdrave prehrane, pitja, telesne aktivnosti in navad spanja. Naučite otroka, kako uravnotežiti količino hrane in pijače, ki jo poje in popije, s svojo dnevno telesno aktivnostjo. Otroka peljite po trgovinah in mu dovolite, da izbere zdravo hrano in pijačo ter pomaga pri načrtovanju in pripravi zdravih obrokov in prigrizkov. Peljite ga v športno trgovino, da si izbere rekvizit ali športna oblačila ali obutev, da bo vesel odšel na vadbo.

Bodi dober vzornik. Uživajte zdravo hrano in pijačo ter izberite aktivno zabavo. Otroci se dobro učijo in pogosto kopirajo to, kar vidijo.
Z otrokom se pogovorite o tem, kaj pomeni biti zdrav in kako sprejemati zdrave odločitve. Pogovorite se o tem, kako lahko telesne dejavnosti in določena hrana in pijača telesu dajo več energije za življenje in tako ostanejo zdravi.
Otroci bi morali imeti vsaj eno uro telesne dejavnosti, v primeru hujšanja je to nujno potrebno s trenerjem ali starši, in omejiti jim je treba zaslonski čas (računalniki, televizija in mobilne naprave) zunaj šolskega dela, na največ 2 uri na dan.
Klepetajte z njimi o zdravi izbiri hrane, pijače v šoli in dejavnostih v šoli, ki jim lahko pomagajo.
Vključite vso družino v oblikovanje navad zdrave prehrane, pitja in telesne dejavnosti. Vsi boste imeli koristi in tako se vaš otrok s prekomerno telesno težo ne bo počutil izpostavljen.
Poskrbite, da bo otrok dovolj spal in še vedno zadostil energetske potrebe za normalno rast in razvoj!
Že več let z ekipo osebnih trenerjev skrbimo za hujšanje otrok in mladostnikov, če boste imeli težave ali pa potrebujete pomoč, pa smo vam z veseljem na voljo.

Categories Novice