GLUTEN


Res da, imajo nekateri zdravstvene razloge, zakaj se ga izogibati, vendar pa obstajajo tudi drugi razlogi, zakaj bi se pekarn in oddelka s pekovskimi izdelki v trgovinah včasih morali izogniti. 
Sodobni gen pšenične moke je bil z leti tako močno spremenjen, da nima nič opraviti s kruhom, ki so pripravljale naše babice.
V njej je nova pšenica, katerih lastnosti niso bile preizkušene na zdravju ljudi. Pravijo, da je produkt genetske manipulacije in hibridizacije, ki je ustvarila kratko, gladko, trdo, zelo močno rastlino z veliko večjo vsebnostjo škroba in glutena ter veliko več kromosomov, ki sodelujejo pri ustvarjanju novih nenavadnih beljakovin.
To je bilo treba storiti iz komercialnih razlogov, tako da je nova pšenica prinesla 10-krat večji obseg in je bila odporna na pesticide, škodljivce in bolezni.

Gluten so beljakovine rastlinskega izvora, imenovane prolamini, ki jih najpogosteje najdemo v pšenici, ječmenu in ržu. Služi predvsem za ohranjanje prožnosti in oblike. Običajno je gluten v pšenici iz beljakovin gluteninov in gliadinov. Gliadinom podobne beljakovine pa najdemo tudi v ržu, ječmenu in ovsu. Te beljakovine same po sebi niso nevarne, ampak skupaj z našim imunskih odzivom delujejo toksično in poškodujejo resice tankega črevesja. To lahko privede do težav kot so kronična vnetja in posledično poslabšanja absorbcije hranil, do prebavnih težav, zmanjšane odpornosti in slabokrvnosti.

Gluten je stabilizator, polnilo in ojačevalec okusa, zato ni samo v kruhu in pekovskih izdelkih, ampak ga najdemo tudi v naslednjih izdelkih:

 – Salame, paštete, klobase 
– Gorgonzola (siri z modro plesnijo), sirni namazi in predelani siri 
– Sladoled; le redko 
– Nekateri sladkani jogurti 
– Margarina 
– Majoneza, kečap in solatni prelivi 
– Sojina omaka 
– Juhe iz vrečke in jušne kocke 
– Začimbe; predvsem mešanice začimb (gluten preprečuje da se zlepijo) 
– Pivski kvas 
– Rastlinski škrob, ki vsebuje sledi pšenice 
– Alkohol: pivo (vsebuje sledi ječmenovega slada) 
– Omake 
– Marinade 
– Panirani izdelki 
– Čokolade in bonboni (gluten kot polnilo) 
– Dermatološki izdelki 
– Preparati za lase 

Da se zagotovo izognete glutenu lahko največ naredite sami tako, da berete deklaracije!

Pa se ga je res potrebno izogibati?
 Človek, ki jo je ustvaril, Norman Borlaug, je verjel, da je genska sprememba edini način, da nahranimo milijone lačnih ljudi po vsem svetu, in je dobil tudi Nobelovo nagrado za mir.
Toda kako ta nova hrana, ki ni obstajala pred 50 leti, vpliva na naše zdravje?  Lačni so še vedno lačni, zahodni svet, kjer je pšenica steber prehrane, širi epidemije debelosti in drugih sodobnih bolezni.  
To ni zgodba o netoleranci za gluten.  Jasno je, da je gluten velik problem in so izdelki, ki ga v zadnjem času ne vsebujejo, v trgovinah pa je na voljo več sto novih živilskih izdelkov brez glutena na policah.  Toda gluten ni edini problem.  Pšenični izdelki (skupaj s sladkorjem v vseh oblikah) so med glavnimi vzroki za debelost, sladkorno bolezen, bolezni srca, rak, demenco, depresijo in mnoge druge sodobne bolezni.
In razlogi za to so večkratni.  Pšenica uničuje naše zdravje prek številnih mehanizmov in zgodovina “nove” pšenice gre vzporedno z zgodovino kroničnih bolezni in debelosti po vsem svetu.
Medtem,  ko v revnejšem delu sveta še vedno prevladuje lakota in podhranjenost, se je razširjena epidemija debelosti in kroničnih bolezni, ki ubija dvakrat toliko ljudi kot nalezljive bolezni na svetovni ravni, razširila na razvit zahodni svet. Vedno več znanstvenikov in zdravnikov opozarja, da to epidemijo kroničnih bolezni povzroča uživanje nenaravne hrane v obliki rafiniranih živil, kruha in pekovskih izdelkov, ki sestavljajo sodobno prehrano.

Kaj pa polnozrnata moka? Čeprav ima  nekatere prehranske prednosti v primerjavi z belo, so raziskave v zvezi z zvišanjem krvnega sladkorja pokazale, da med njimi ni razlike.  Na primer, pri bolnikih s sladkorno boleznijo beli in beli žitni zrni zvišata raven glukoze v krvi nad normalno vrednostjo.  Poleg tega je dobro znano, da živila s tako visokim glikemičnim indeksom povzročajo zbiranje maščob v trebuhu, sprožijo skrita vnetja v telesu in prispevajo k nastanku maščobne jeter in povzročajo debelost in sladkorno bolezen.
Čeprav je medicinska praksa znana in priznana le kot celiakija kot bolezen brez glutena, so raziskave pokazale, da občutljivost na gluten in alergije, obstajajo neodvisno od celiakije in da gluten povzroča ali sproži več kot 50 različnih kroničnih bolezni. Nevednost glutena pomeni, da gluten v telesu sproži vnetne in avtoimunske procese, ki ne vodijo vedno do celiakije, ampak povzročajo številna druga stanja in bolezni: odpornost na inzulin, debelost in diabetes, pa tudi avtoimune bolezni, nihanje razpoloženja, prebavne in nevrološke motnje,  druge bolezni in tudi raka.
Zakaj? Gluten poškoduje črevesno steno in povzroči uhajanje črevesja, kar pomeni, da mikroorganizmi in nepopolno prebavljeni prehranski proteini preidejo skozi črevesno pregrado in vstopijo v krvni obtok, kjer imunski sistem nato napade tuje proteine, kar vodi do sistemskega vnetja in  razvoj različnih bolezni.  Dr.  Alessio Fasano, strokovnjak za celiakijo in vodja raziskav v raziskovalnem centru za celiakijo Maryland, je ugotovil, da gluten v črevesju povečuje tvorbo beljakovine, imenovane “zonulin”.
Zonulin razgrajuje tanke spojine med črevesno steno, ki drugače ščiti naš imunski sistem in zagotavlja, da mikroorganizmi in tuje beljakovinske hrane ne prečkajo črevesne pregrade in ne vstopijo v krvni obtok.  Ker gluten poveča raven zoonulina, neposredno vpliva na tvorbo črevesne prepustnosti.  To je zato, ker se je sodobna pšenica z genetsko modifikacijo in hibridizacijo spremenila in ima veliko večjo količino glutena kot tudi veliko več vrst glutenskih beljakovin, ki v veliko večji meri povzročajo proizvodni proces celiakije in avtoimunskih protiteles.
Ko gluten prehaja skozi prehode, ga naš imunski sistem prepozna kot tujek in začne vnetne procese za odstranitev tujka.  Vendar to ni selektiven proces, zato začne napadati in na lastno tkivo, kar vodi do kroničnih vnetnih in avtoimunih bolezni.
Dr.  William Davis, ameriški kardiolog in avtor pšeničnega trebuha: izgubite pšenico, izgubite težo in poiščite pot nazaj k zdravju, ima dolgotrajne zdravstvene izkušnje s spremembo kode v prehrani  več kot 2000 bolnikov.  Po njegovem priporočilu za sprostitev pšenice iz prehrane so njegovi bolniki izboljšali stanje revmatoidnega artritisa in kronove bolezni.
Prav tako so ljudje zavrnili zdravila, ki so jih imela leta, proti astmi, visokemu krvnemu tlaku in migreni, refluksu, sindromu iritabilnega črevesja, odvečnih kilogramov ter pred-diabetičnim in diabetičnim pogojem.  Poleg tega je večina bolnikov dramatično izboljšala svojo krvno sliko: njihovi trigliceridi so se zmanjšali, zaščitni holesterol HDL se je povečal in ravni LDL-delcev z nizko gostoto (ki so bile nevarne) so se zmanjšale, kar je zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni.  Po določenem obdobju prehranjevanja brez pšenice so se ljudje vrnili v pisarno tanjši, vitalnejši, energični, z izboljšano duševno funkcijo, zdravimi sklepi, sklepi, pljuči …
 “Opazil sem dramatične spremembe v zdravju, kot je 38-letna ženska s hudim ulceroznim kolitisom, katere zdravniki nameravajo odstraniti črevesje,” je zapisal dr. Davis v svoji knjigi.  »Ko je iz prehrane vrgel pšenico, je bil popolnoma ozdravljen in operacija ni bila več potrebna.  Tam je bil tudi 26-letni mladenič, ki je nekoč hodil zaradi bolečin v sklepih.  Po odstranitvi pšenice iz menijev se je popolnoma opomogel in se svobodno sprostil in teče. “
Kako ga nadomestiti?
Danes veliko ljudi gre na dieto brez glutena zaradi celiakije ali drugih vrst nestrpnosti glutena.  Vendar pa obstaja potreba po previdnosti. Komercialni “nadomestni” izdelki kot so brezglutenski kruh, piškoti, tortilje itd. polnjeni s koruznim, riževim in krompirjevim škrobom, prav tako škodljivo vplivajo na krvni sladkor, odpornost proti inzulinu in debelosti.
Tisti, ki želijo izboljšati svoje zdravje z metanjem pšenice iz prehrane, ne bi smeli iskati nadomestka za pšenične proizvode, temveč se zanesti na njihovo prehrano: za vegetarijance to pomeni – na zelenjavo, naravne maščobe, oreške in polnomastne mlečne izdelke, kot so domače  mleko, jogurt, smetana, kefir in sveži sir.  To bo stabiliziralo krvni sladkor in reguliralo apetit, celo izgubo teže za tiste, ki jo potrebujejo, bo omogočeno brez stradanja.
“Sodobna pšenica ni pšenica, saj noben šimpanz ni človek.”
Sodobna prehrana, ki temelji na proizvodih iz pšenične moke, je povzročila epidemije debelosti, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja, alergije, intolerance, avtoimunih in kroničnih vnetnih bolezni.  Zgodovina laboratorijske manipulacije s pšenico gre z roko v roki z razvojem sodobnih bolezni.  To je novo, povsem neznano telo našega telesa, ki ga v telo vsak dan vnašamo kot hrano.  Vsebuje avtocesto, iz katere sladkor v krvi potuje v nebo, genetsko modificiran gluten, ki je lahko odgovoren za več kot 50 vnetnih in avtoimunih bolezni ter opiatov, ki delujejo na naše možgane prav tako kot droge in povzročajo prenajedanje.
Ne vsebuje gradbenega materiala, ki je potreben za normalno delovanje našega telesa. Cela ali nedoločena pšenica je ena najhujših plodov sodobne prehrane (s sladkorjem in hidrogeniranimi rastlinskimi olji), vendar še vedno svetujemo, da temeljimo na naši prehrani.  Še en dokaz, da je treba pregledati uradne prehranske smernice, pekarne pa se bo potrebno ogniti.
Pazite in zapomnite si, da sam gluten ni krivec za veliko število debelih ljudi. Hujšanje pri ljudeh na brezglutenski dieti je izključno posledica avtomatskega izogibanja živilom z visoko vrednostjo ogljikovih hidratov (kruh, testenine, peciva…) in iskanje drugih izdelkov.